TOVE FOLKESSON


måndag 9 mars 2015

8 MARS

DN presenterar några feministers tankar om det evigt dryftade PATRIARKATET. Jag kallar iofs min nya bok för "ett ömsint farväl till patriarken", men ok, svarade ändå på frågaorna. Och fick fota med grymma Anette Nantell i Ett eget rums studio.

http://www.dn.se/kultur-noje/nu-ska-vi-krossa-patriarkatet-igen-1/


























"My Little Pony-koppen är en present från min syster, den påminner om den viktiga devisen från ponnyriket: 'Friendship is magic'. Pennskaftet har tillhört en ensam sk galen kvinna från byn där min mamma är född, melodikan representerar det stora språket bortom ordens, det som enar människor över alla gränser. Halsbandet är gjort av stora rosa plastkristaller och citronen är sur. Fjädrarna är plockade vid ölands kust och kommer från olika fåglar som besitter olika kvaliteter vilka alla rymmer stor frihet, t ex svan, gås, ormvråk & korp. Ballerinakjolen är en flickas flickigaste mjuka fluffiga dröm, vandringskängorna är på för vi har en lång väg att gå. Pärlorna representerar mjukhet, tålamod och brillians, hur det mest värdefulla och äkta ibland måste vävas i slutna och skyddade rum.
Snäckan är från karibiska havet och det röda draperiet andas tidlöshet och performativitet - vi är det vi utger oss för att vara. På den sociala scenen alltså. Bortom den är vi allt! alla!

Och boken är Sapho förstås, fragment från ett svunnet matriarkat."

torsdag 5 mars 2015

SVERIGES RADIOS ROMANPRIS 2015

Under veckan diskuteras i P1 vilken bok som ska bli lyssnarjuryns favvo av alla romaner som kom ut 2014. Magiskt nog har Kalmars jägarinnor petat ut Klas Östergrens Twist och ligger med som finalist, något de själva skulle vara mäkta belåtna och mer än odrägligt upprymda över om de fått veta, kanske hade limo till Oscars beställts, helt klart hade Sudden dansat på bardisken och Jenna hade dränkt hela stället i champagne, Eva hade nog också varit nöjd. Suttit och njutit med en Marlboro Lights på trappen, sett på när Linden dragit till med glädjehopp och bettat för hårt i Black Jacken. PUSS på dem. Idag läste juryn stycken och sa massa fina saker som författarinnan blev väldigt glad att höra, det är underbart när ett litet stycke som har ägnats så mycket kärlek och tankar faktiskt hittar fram. Utan läsare är ju liksom boken inget mer än lite papper och ett minne av hur det kändes att skriva den, då, för hundra år sedan som det känns. Det tråkiga med mitt nya jobb är att författare inte får vara med och följa läsarens mottagande i realtid, som när man spelar musik för en publik, det är en väldigt stor känsla när tankar når fram, när känslor når fram, det är ju inget att räkna med, det är bara bonus.

Här finns radioprogrammen:

Finalisterna diskuteras - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/511237?programid=499

Dag 2, Tove Folkesson och Klas Östergren - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/511155?programid=499